Fysisk träning med hunden

Både människor och hundar mår bra av att hålla sig i rörelse, träna muskler, balans, koordination och uthållighet. Alltför många sällskapshundar är idag feta och rultar fram, vilket förkortar deras liv. Hunden kan drabbas av följdsjukdomar av fetman och därför gäller det att hålla din hund i trim om ni vill ha ett så kvalitativt och långt liv som möjligt tillsammans.

Rör på er!

Svenska Brukshundklubben har med Sveriges Hundungdom och Studiefrämjandet startat projektet Upp och hoppa -sund med hund under 2019 och tanken är att få både människor och hundar att hålla igång och träna. Ännu ett steg mot att komma i form är att ha egna träningsmaskiner hemma som du kan gymma med. Att komma igång med träning är väldigt nyttigt för både människor och djur och om du redan har dålig kondis och en begynnande reserv för eventuell hungersnöd är redskap och maskiner på hemmaplan bra. Dessutom slipper du ta dig till gymmet och kan spendera mer tid med hunden.

Hundparkour

En aktivitet som är bra för hunden är hundparkour. Ni inte bara kommer ut på promenader, hunden får också lära sig att förbättra sin balans och ni tränar dessutom kontakten med varandra. Genom att balansera, hoppa och klättra använder hunden sin kropp på ett naturligt sätt och håller sig rörlig och smidig. Börja med små stockar och stenar, att lägga framtassarna på en betongsugga eller ett staket, och stå kvar med bakbenen på marken. Undan för undan kan ni hitta svårare saker att göra. Det kan vara bra att ha en sele med handtag på hundens rygg om du behöver hjälpa den med balansen till en början eller lyfta den, och det gör dessutom att du inte råkar dra hunden i halsen även om det inte är med mening.

Andra aktiviteter

Att springa i backar, både långa eller väldigt branta är jättebra träning. Har du ett grustag i närheten kan du låta hunden springa och leka där, kanske kasta lite boll så den rör sig upp och ner i backarna. Det bygger bra muskulatur i hela hunden. Under sommarhalvåret är simning en bra aktivitet, särskilt för hundar som är lite överviktiga eftersom lederna avlastas i vatten. Det är en skonsam, men riktigt bra träningsform och om detta sker som bad vid havet och en strand med lös sand är det dessutom bra träning att springa i sanden. Alla övningar eller aktiviteter som innebär att hunden får lyfta benen lite extra är bra aktiviteter, så du kan med gott samvete även ta en skogsrunda i väldigt kuperad terräng över stockar och stenar. Perfekt i sensommarens och höstens svampskogar dessutom.

Glöm inte värma upp

Precis som för dig är det bra för hunden att värma upp lite innan fysisk ansträngning. Hunden kan drabbas av sträckningar och andra skador om den går loss på hundra procent innan den är uppvärmd, så ta en promenad först. Börja i lagom takt för att trappa tempot lite tills hunden fått upp värmen. Efter träningen gäller samma sak, låt hunden varva ner under rörelse.