Hundar – Människors unika följeslagare

Hundar är fantastiska djur som funnits vid människors sida genom alla tider! Långt tillbaka i historien har vi omgett oss av detta unika, fyrbenta djur som gett oss glädje och skratt, tröst och nytta. Precis som många andra djur, är hundar mycket intelligenta och många gånger även räddat människors och andra djurs liv i fara.

Fördelar och nytta med hundar

Att äga en eller flera hundar ger oss både ett rikare, lyckligare liv samt många skratt. Forskning vet nu att hundar ger stora hälsofördelar för oss människor. Vi får till bättre kondition genom nödvändiga promenader och de gör oss mindre stressade. Om man har en hund är det fördelaktigt att bo på landet eller i ett hus. Hundar älskar att vara med och vara delaktiga! Om man bor på landet och arbetar med skogsbruk behöver man bra utrustning. Då kan unika och hållbara griplastare vara ett smart alternativ. Om man är fler i familjen med barn kan hunden ge mycket glädje åt barnen och hundar har ofta en naturlig instinkt att beskydda. Viktigt dock att tänka på, är att innan man skaffar hund måste hemmet vara anpassat. Det finns bra smarta tips för ett hundvänlig hem som man bör tänka på. Om man har barn ska man även kontrollera så att barnen inte har pälsallergi. Hundar kan även ge äldre personer en känsla av trygghet och vara ett socialt sällskap.

Hundarnas sinnen och användningsområden

Hundar har fantastiska instinkter och sinnen, lång bättre än vad vi människor har. Forskning har kommit fram till att en hund har 1000 gånger mer luktsinne än människor. En människa har 5 miljoner luktceller i näsan medan en hund kan ha upp till 220 miljoner luktceller i sin nos. Därför använder man hundar både inom polisen och militären. Hundraser som används inom polisen brukar vara schäfer. Hundar inom poliskåren är intensivt tränade till att kunna nosa fram illegala droger vid gränser och flygplatser. Hundar kan även användas inom katastrofarbeten vid till exempel lavinolyckor eller jordbävningar. Hunden kan höra och känna bättre var eventuella överlevande kan befinna sig. Tack vare fantastiska hundar, kan vi få ett rikare liv med dessa fina och trogna följeslagare genom livet.