Om hunden blir sjuk eller skadar sig

Ibland händer det att hunden blir sjuk eller skadar sig akut och då gäller det att man som hundägare har lite koll på vad man behöver göra. När är det bäst att åka till veterinären, när kan man avvakta och så vidare? Här tar vi upp lite saker som kan vara bra att tänka på och fundera över.

När är det dags att ta sig till veterinären?

Det finns situationer då det alltid är bäst att ta hunden akut till veterinären. Så är till exempel fallet om hunden blir biten av en huggorm, påkörd eller om den attackeras av till exempel ett vildsvin. Det är också viktigt att ta hunden till veterinären direkt om man märker att den inte kan kissa eller om den har svårt att andas.

Veterinären i mobilen

Under de senaste åren har det också blivit allt mer vanligt att ha veterinären i mobilen. Det handlar helt enkelt om att man laddar ner en app till sin telefon och där kan man sedan på distans möta en veterinär för att få vissa recept eller råd och tips. Man kan också få remisser för blodprov och annat. Om man befinner sig på en ö eller långt ifrån närmaste veterinär är det här väldigt bra och dessutom ingår samtalen i de flesta djurförsäkringar i dag.

Förebygg sjukdomar med vaccination

Det går att förebygga vissa allvarliga hundsjukdomar genom att vaccinera hunden. Valpsjuka, parvovirus och kennelhosta är bara tre av de vaccin som finns. Det är alltid viktigt att se till att hunden är vaccinerad.

Första hjälpen för hunden

Det kan som hundägare vara bra att känna till lite om första hjälpen på både människa och hund. När man som minst anar det kan kunskaperna behövas, och även om man inte behöver använda dem kan det kännas tryggt att veta att man i alla fall kan.