Ta med hunden på jobbet

En hund får inte lämnas ensam mer än sex timmar i sträck. Om du har en hund men ingen möjlighet att åka hem till den på dagen, kan du kolla om det är möjligt att ta med den till jobbet. Ifall du har möjlighet att påverka valet av kontor kan du hyra ett kontor där hundar är tillåtna. Det finns möjlighet att hyra kontor som erbjuder flexibla lösningar.

Sondera terrängen för hund på arbetsplatsen

När det kommer till att ha hund på kontor handlar det om vad arbetsgivaren säger och om det finns personer som jobbar i samma lokal som är allergisk mot pälsdjur. Det finns oftast olika regler på olika arbetsplatser. Hundar kan faktiskt ha en positiv inverkan på en arbetsplats. En hund kan ha effekter på både individen och kollektivet. Om du är intresserad av att ta med din hund till jobbet är det en bra idé att prata med medarbetarna och ta reda på vad de har för generell inställning till djur i lokalerna. Det är också bra att kolla om någon vet med sig att hen är allergisk eller hundrädd. Att göra en samlad bedömning tillsammans med skyddsombudet är en väg att gå.

Bra med tydliga regler

Om arbetsplatsen godkänner att medarbetarna tar med sig husdjur som en hund, bör det finnas en policy som alla kan förhålla sig till. Det bör vara tydligt när en hund får följa med och inte. Om hunden löper kanske det exempelvis är lämpligt att den är hemma. Det kan även vara bra att veta i vilka rum hunden får vistas i och om de ska ligga under skrivbordet eller i en hundbox. När det finns tydliga regler är det mindre risk att det ska ske några missförstånd. En del arbetsplatser har även regler kring att hunden ska vara vaccinerad som är brukligt om en hund går på hunddagis och inte hålla på och skälla.

Hitta ett hunddagis eller en dagmatte

Om du inte har möjlighet att ta med dig hunden till ditt jobb behöver du hitta en annan lösning. Det finns hunddagis på många orter. Du kan även försöka hitta en dagmatte som kan komma och gå ut med din hund mitt på dagen. Att hitta en pensionär som kan rasta din hund är perfekt. Det är alltid bra att ha en plan för hur du ska göra med din hund innan du köper den.