Vilken typ av kennel ska det vara?

När man ska starta en kennel kan det först och främst vara bra att veta vilken typ av kennel man vill starta. En kennel kan vara utformad på lite olika sätt och här tar vi upp två av de vanligaste varianterna.

Hunduppfödning

Den kanske vanligaste typen av kennel i Sverige är olika typer av hunduppfödningar. En hunduppfödning är precis vad det låter som – ett ställe där hundar föds upp. När man ska föda upp hundar måste man ha en hel del kunskaper. Man måste till exempel veta vilka individer man ska avla på, vilka sjukdomar som finns i hudarnas gener med mera. När man har just en hunduppfödning är det vanligt att man har den hemma så att man kan hålla koll på hundarna och valparna.

Många drömmer om att kunna starta en hunduppfödning och de allra flesta tror att det inte innebär speciellt mycket arbete. Att föda upp valpar innebär dock en hel del mer jobb än vad man kan tro och dessutom kostar det en hel del. Man måste ha koll på de här sakerna redan innan man startar sin kennel.

Omplaceringskennel

En annan typ av kennel är en sådan som omplacerar hundar och valpar. I många fall är det så att hundar inte mår så bra i sina hem och ibland kan de helt enkelt inte bo kvar där. Då försöker man ofta omplacera hunden. I några fall kan det dock vara akut. Det är då kennlar som riktar in sig på omplacering kommer in i bilden. Kenneln tar hand om hunden och ser till att den får rätt vård och håller koll på den innan den läggs ut för adoption. Personer kan sedan lämna intresseanmälningar för att adoptera en viss hund och kenneln går igenom ansökningarna för att hitta det hem som verkar mest lämpligt. Man vill inte gärna att hunden ska flytta runt flera gånger och därför är det noga med att hemmet blir rätt.

När det gäller kennlar som omplacerar hundar kan hundarna ofta kosta ett par tusen kronor. Det är ofta inte en inkomst som kenneln kan sätta in på banken utan pengarna går direkt till att betala veterinärräkningar med mera. Det kan kännas som en lite hög avgift för att adoptera en lite äldre hund men pengarna går till bra ändamål och dessutom gör man en god gärning när man tar hand om en hund som inte har haft det så lätt i livet.

Oavsett vilken typ av kennel man vill starta är det en fantastisk upplevelse och om man inte är rädd för att arbeta hårt kan det definitivt vara ett bra jobb. Men det tar tid och det krävs en hel del kunskaper.