Att bygga en kennel

Oavsett vilken typ av kennel man ska starta krävs det ofta en hel del ombyggnation. Om man ska ha många hundar och syssla med omplacering måste varje hund ha en egen inhägnad och om man ska ha en hunduppfödning kan man behöva skapa ett eget rum till uppfödningen för att hundarna ska må bra. Men hur ska man gå tillväga för att bygget ska bli så bra som möjligt?

Välj rätt material

När man ska bygga en kennel gäller det att välja rätt material. På golvet är det till exempel bra att ha tåliga material som inte så lätt kan repas av hundens klor eller liknande. Det är också en fördel om materialet är lätt att göra rent. Hundar kan snabbt smutsa ner och dessutom kan det dyka upp smittsamma sjukdomar med mera som gör att man måste rengöra utrymmena ordentligt. Att bara torka golvet kanske inte räcker. Förutom golvet är det också viktigt att väggarna går att hålla rent och ibland kan det vara bra att se till att hundarna inte kan nå varandra genom dem.

Tänk på säkerheten

Vid bygge av kenneln är det också viktigt att man tänker på att kennelns byggnader ska vara säkra. Det kan till exempel vara bra att bygga upp slussar mellan hundarnas inhägnader och resten av byggnaden. Det gör nämligen att hunden inte kan rymma ur sin inhägnad när någon går in eller ut från den.

Vad kostar det att bygga en kennel?

Hur mycket det kostar att bygga en kennel kan variera stort. Ibland kan man ha tur att hitta bra och relativ billiga material, men andra gånger kan man behöva lägga ut lite mer pengar för att få rätt material. Beroende på hur byggnaden ser ut från början kan det också kosta mer eller mindre. Kanske måste man rent av bygga en helt ny byggnad.

Hur stort ska det vara?

Det finns vissa regler för hur stor en enskild bur eller inhägnad ska vara för en hund. Beroende på hur många hundar kenneln ska rymma kan den alltså vara liten, eller mycket stor. Om man ska bedriva en liten hunduppfödning kanske den kan finnas i det vanliga hemmet, och då kanske det räcker med att göra små anpassningar i ett av rummen.