Om man måste resa bort

Då och då händer det att man måste resa bort under en kortare eller längre tid. Det kan till exempel handla om att man måste åka på en tjänsteresa, om en semester eller om att en släkting blivit sjuk så att man måste åka för att hjälpa denne. Men hur gör man med hunden i de här fallen? Vilka lösningar finns det och vad är egentligen mest lämpligt?

Ta med sig hunden

Ett alternativ kan vara att ta med sig hunden. Det beror såklart på vad man ska göra, hur långt man ska och hur man ska bo. Om hela familjen ska ut och campa kan det dock vara lättast att ha med hunden om den är van att åka bil och inte blir orolig om den kommer till ett nytt ställe.

Låta hunden vara hemma

Om någon vuxen i familjen ska vara hemma är det bästa alternativet troligen att låta hunden vara kvar hemma. Kanske kan någon annan som känner hunden flytta hem tillfälligt vakta den under tiden? Då mår hunden som bäst. Den kan gå sina vanliga promenader och är trygg i sitt eget hem.

Hundvakt på annan plats

Om hunden inte kan vara kvar hemma finns det också hundvakter som tar emot andras hundar i sina egna hem. Här kan hunden antingen vara ensam eller tillsammans med andra hundar. Det kanske absolut bästa är om hunden sedan tidigare känner hundvakten. Det kan vara nog så jobbigt för den att komma till en helt ny omgivning och kanske träffa nya hundar.

Hundpensionat

Ett allt mer använt alternativ i samhället är olika hundpensionat. På ett hundpensionat bor flera hundar när ägarna är på semester, på arbetet eller liknande. Här har varje hund sin egen inhägnad och utegård. Under dagen får de gå på promenader, leka och umgås med personalen som arbetar. Det finns ofta ett par krav som ska uppfyllas för att hunden ska få lämnas till ett hundpensionat. Den ska till exempel vara avmaskad, ha alla vaccinationer och den ska inte heller visa aggressivitet eller vara allt för vaktande. De här kraven finns både för att trygga de andra hundarnas vistelse men också för de anställdas säkerhet. En hund som inte accepterar andra hundar och människor är helt enkelt inte lämpliga att ha på hundpensionat.