Hundars plats i samhället

Hundar skänker oss människor mycket glädje och det ligger mycket sanning i ordspråket “Hunden är människans bästa vän”. Att äga hund får man som privatperson göra i Sverige så länge man tar hand om den enligt myndigheters rekommendation. Dessa regel tillämpas oavsett om man föder upp hunden själv eller köper den från en annan privatperson eller exempelvis av en organisation som tar hand om vanvårdade hundar.

Hunden

Däggdjuret hunden är ättling till vargen. Den är också släkt med präriehundar, dingos och så vidare. Det finns flera hundra hundraser och varje ras har sina kännetecken och beteenden. Vissa hundar har lång päls, andra har korta. Somliga hundar har hög mankhöjd medan andra får plats i folks handväskor.

Var trivs hunden bäst?

Det optimala är naturligtvis att ha en hund i ett hus, med material från byggvaruhuset Buildor, då får den mycket utrymme att leka på. Det är viktigt att gå ut med hunden varje dag och gärna mer än en gång. Dels behöver den motion och dels behöver den uträtta sina behov. När man ser att hunden är klar ska man ta upp hundbajset och slänga i en soptunna antingen ute eller hemma hos sig själv. Anledningen till att det ska tas upp är för att skadedjur (främst insekter) lockas dit och för att det inte är så trevligt om andra människor och djur trampar i den. Fekalier kan innehålla skadliga bakterier får vår och hundens hälsa, exempelvis e-coli.

Polishundar

De poliser som tar hand om hundar inom polisen kallas för hundförare. De är utbildade i omvårdnad av hundar och har även mycket kunskap om hundars beteende och behov. Det är inte helt ovanligt att hundförare även har hundar hemma hos sig privat, för det är bra om man är hundintresserad och gillar att vara med hunden ofta.

Polishundar har olika uppgifter beroende på vilket uppdrag det rör sig om. Den vanligaste bör vara då hundar med hjälp av sina raffinerade och avancerade luktsinnen nosar rätt på exempelvis droger, krut, människor (människor som exempelvis sitter gisslan eller är vilse på okänd plats). Ibland har man också hundar som en avskräckande funktion. Hundar får släppas på människor så länge de inte har vapen på sig.

Tullhundar

Tullhundar har egentligen bara en enda uppgift och det är att det nosa reda på gömda droger eller farliga föremål som finns i paket som anländer till Sverige. Genom denna uppgift så kan antalet droger och skjutvapen i omlopp minska.

Svamphundar

Det finns hundar som är specialiserade på att finna värdefull svamp som inte är fridlyst. Tryffelsvamp har ett högt marknadsvärde och finns stundtals serverat på fina restauranger. När man lär upp en hund att minnas lukten ska man förstås utsätta hunden för doften i tidig ålder, inte för sent.